FysiotherapieDry NeedlingHaptonomie

Fysiotherapie

Bewegen is voorwaarde voor je dagelijks functioneren. Opstaan, douchen, fietsen, aan-en uitkleden, werken, auto rijden. Zonder bewegen gaat het niet. Maar wat als je lichaam niet mee werkt? Als bewegen tijdelijk of voor langere duur minder vanzelfsprekend is? Dan wil je zo snel mogelijk weer zonder pijn aan de slag. Daar help ik je graag bij.

Pijn dempen bij een acute rugklacht. Spierkracht versterken na een heup – of knieoperatie. Ontspanningsoefeningen geven bij ademhalingsproblemen en het mobiliseren van een ‘frozen’ shoulder. Zomaar een greep uit de behandelmethoden. Ik heb in de loop der jaren veel mensen mogen behandelen met een gevarieerd aanbod aan klachten van het houdings -en bewegingsapparaat. Geen klacht is hetzelfde, omdat iedereen anders in elkaar zit.

Samen krijgen we je weer in beweging.


Dry needling

Wat is een triggerpoint

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier die naast lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand  veroorzaakt. Een triggerpoint in je bilspier geeft pijn in je bil, maar kan ook uitstralende pijn in je been geven. Door dit pijnpunt in de bil kortdurend aan te prikken ontspant de spier snel en langdurig. Gevolg is pijnafname in je bil en je been.

Veel voorkomende oorzaken van triggerpoints zijn :

  • een acuut trauma, zoals ’ vertillen ’
  • langdurig herhaalde belasting (computerwerk)
  • spierverkorting, beenlengteverschil
  • langdurige onderbelasting, na gips of bedrust
  • psychologische factoren zoals stress en depressie
  • te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Nee. Het zijn twee verschillende behandelmethoden. Met dry needling zet ik kortdurend een naald in een spier, met directe ontspanning als gevolg. Tijdens een acupunctuurbehandeling worden meerdere naalden gezet. Deze naalden oefenen via energiebanen invloed uit op de totale energie balans in het lichaam. De naalden blijven afhankelijk van de klacht in ieder geval 20 minuten in het lichaam staan.

Doet het pijn?

Nee. In veel gevallen voel je tijdens het aanprikken een klein stroompje. Een ontlading, die je ook kan voelen als een tinteling, een dof gevoel of het warm worden van de plek die aangeprikt wordt. Ook kan de plaats van het prikken vermoeid aanvoelen. Om het effect van de behandeling vast te houden is het belangrijk om de behandeling van triggerpoints aan te vullen met een oefenprogramma. Ook combineer ik dry needling met massage.

Dry needling valt onder fysiotherapie en wordt door de verzekering vergoed als je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebt afgesloten.


Haptonomie

Haptonomie is letterlijk vertaald: de leer van het voelen. Het lichaam is een prachtige spiegel die laat zien wat zich in ons gevoelsleven afspeelt. Je lichaam vertelt veel over wie je bent en hoe je je voelt. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen lichaam, je aandacht te richten op de reactie van je lichaam in allerlei dagelijkse situaties. Is het ‘ja’ of is het ‘nee’, voelt het goed of is er twijfel. Op deze manier kun je  je eigen behoeftes en grenzen ervaren en je lichaam op een goede manier belasten en trainen.

In het dagelijks leven wordt veel van ons gevraagd en gebeurt het vaak dat we voorbijgaan aan wat ons lichaam ons vertelt en laat voelen. De balans tussen voelen en denken raakt op deze manier verstoord. 

Fysiotherapie op haptonomische basis leert je weer in contact te komen met je eigen lichaam. Door middel van aanraken, rustige bewegingsoefeningen,aandacht voor je ademhaling en ook door gesprekken leer je weer te voelen en te luisteren naar je eigen lichaam. Wat voelt fijn, waar word je blij van of juist gespannen. Door deze reacties van je lichaam te herkennen krijg je het vertrouwen in je lichaam terug. Dit hernieuwde evenwicht tussen voelen, denken en doen geeft ontspanning in je lichaam en ook rust in je hoofd.