Een aantal feiten ten aanzien van nekklachten die ik heb gehoord op een bijeenkomst afgelopen woensdag 8 februari 2017. De nieuwe richtlijn van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) ten aanzien van nekpijn werd daar toegelicht en dat leverde weer waardevolle en andere gezichtspunten op.
Feiten
- Maar heel weinig mensen met nekpijn hebben een verschoven tussenwervelschijf of een beknelde zenuw. En zelfs dan geldt: de nek herstelt vanzelf. Er bestaan bijna geen nekproblemen waarbij een operatie nodig is.
Pijn staat niet gelijk aan schade
- Röntgenfoto’s en MRI’s kunnen ernstige schade opsporen, maar ze helpen niet bij ‘gewone’ nekpijn. Sterker nog: röntgen- of MRI-uitslagen zijn vaak misleidend. Artsen noemen bijvoorbeeld termen als ‘degeneratie’ of ‘slijtage’. Dit klinkt vrij ernstig, maar het is geen schade. Het zijn normale veranderingen die horen bij ouder worden, net als rimpels of grijs haar. Gun het dan wat tijd en probeer na een of twee dagen weer welke bewegingen je voorzichtig kunt maken.
- ‘Slijtage van de nek’ komt net zo vaak voor bij mensen met nekpijn als bij mensen die geen nekpijn hebben of hebben gehad. Pijn in de nek hoeft niet direct te maken hebben met slijtage.
- Een exacte pijnoorzaak vaststellen is vaak niet mogelijk. Het is aan de ene kant natuurlijk vervelend dat je niet weet wat er aan de hand is, maar het is ook goed nieuws. Er is in ieder geval niets ernstigs.
Rust roest
De nek is gemaakt om te bewegen. Je hebt veel beweging nodig. Hoe eerder je in beweging komt en je normale bezigheden weer oppakt, hoe eerder je herstelt.
Bij de richtlijn hoort een boekje en er is een voorlichtingsfilm gemaakt getiteld:
“Wat u moet weten over nekpijn”
Op de volgende website: www.nekpijn-info.nl lees en zie je meer goede en relevante informatie ten aanzien van nekpijn.