Geslaagd als Haptonomisch Professional!

IMG_0136Het harde werken van de afgelopen 2 jaar is beloond met een diploma haptonomisch professional.

Om de 2 weken in de auto naar Doorn voor een lesdag. De lesdagen bestonden uit hoorcolleges en scholingslessen. In deze lessen kwamen onderwerpen aan bod  waarin het maken van contact met jezelf de basis vormt voor het contact maken met de ander. Colleges over grenzen en ruimte innemen, uitreiken en afstemmen in contact en zicht krijgen op je eigen vanzelfsprekende bewegingen zijn belangrijke onderwerpen die we hebben behandeld. De middagen waren volledig gewijd aan de praktijk. Door middel van oefeningen en aanraken en aangeraakt worden aan de bank heb ik ook zelf ervaren hoe ik in mijn lijf zit en wat aanraken en aangeraakt worden met mij doet.

In mijn stage dagen heb ik gezien en meebeleefd hoe een collega fysiotherapeute en een collega ergotherapie de haptonomie in hun werkveld in de praktijk toepassen.

Haptonomie gaat over wat je voelt. Dat kun je nooit alleen in woorden weergeven. Je hele lichaam voelt, het vertelt je iets. Je kunt voelen met al je zintuigen. Zo weet je diep van binnen wat je prettig vindt en waar je grenzen liggen. Al klinkt dat gemakkelijker dan het is.

Door de opleiding heb ik weer veel nieuwe contacten gelegd met fantastische collega’s. Niet alleen fysiotherapeuten. Ook ergotherapeuten, een studieadviseur en een zangdocent en acteur zaten in mijn groep. Door met elkaar werk casussen te bespreken en op elkaar te oefenen hebben we een sterke band gekregen.

De opleiding is absoluut een verdieping in mijn werk als fysiotherapeute. Ik behandel in eerste instantie mensen met klachten ten gevolge van pijn en bewegingsbeperkingen. Met behulp van de haptonomie, de leer van het voelen, wil ik in mijn behandelingen de mogelijkheden aanreiken om zo dicht mogelijk bij je eigen gevoel te blijven. Dit geeft inzicht in je manier van omgaan met klachten en draagt bij aan sneller herstel en voorkomen van klachten.

Senso ergo sum: Ik voel dus ik besta.