Fysiopilates in de praktijk

Wat is Pilates

De Pilates methode bestaat uit een serie oefeningen die volgens een vastgestelde volgorde worden uitgevoerd. De volgorde van de oefeningen is niet willekeurig, maar doelbewust door Joseph Pilates bedacht. De oefeningen zijn op ieders niveau aan te passen. Pilates is ontwikkeld vanuit de gedachte dat wij het grootste gedeelte van onze werkdag doorbrengen in een verkeerde lichaamshouding. Vanaf de periode dat Pilates leefde tot de huidige tijd is het werken in een verkeerde lichaamshouding alleen maar toegenomen De oefeningen zijn versterkend, maken het lichaam soepel en houden de wervelkolom gezond. Het trainen met Pilates oefeningen vraagt aandacht en concentratie waardoor je lichaamsbewustwording vergroot.

Wie was Joseph Pilates

Josef Pilates (1883-1967) werd in Duitsland geboren. Als kind had hij een zwakke gezondheid. Door een oefenmethode te gebruiken die hij zelf ontwikkelde werd hij sterker en gezonder. In zijn methode worden principes uit de dans – en yoga wereld gebruikt. Zijn gedrevenheid heeft geresulteerd in een serie van zeker 500 oefeningen waarmee je houdingstechnieken kunt aanleren om  rug, romp en bekkenspieren te versterken. Daarnaast verbetert het je algemene uithoudingsvermogen.

Waarom Pilates

Om rug-en schouderpijn te verminderen of andere gewrichtsklachten positief te beïnvloeden. Voor mensen die aan het herstellen zijn van een blessure is het een prachtige methode om gericht een van te voren gesteld doel te bereiken. De oefeningen zijn op maat in te zetten van eenvoudig naar complex. De souplesse van de wervelkolom vergroot door het beoefenen van pilates. Zoals Joseph pilates zelf zei: In de loop van de weken zul je merken dat het oefenen verandert van iets dat je vindt dat je moet doen, naar iets dat je niet meer wilt missen. Zelf heb ik gemerkt dat Pilates je kan helpen pijn te verlichten, uithoudingsvermogen te vergroten, kracht op te bouwen en stress te verminderen. Een fijne methode om je lichaam beter te kunnen voelen en daardoor makkelijker te bewegen.

Heb je interesse om mee te doen? Neem dan contact met me op voor de mogelijkheden.